Trygg samsoving

Finnes det noe mer koselig en å ha babyen sin tett inntil seg?
Man kan bli varm om hjerte bare av å tenker på det. Det myke lille barnehode inntil kinnene, trekke inn den deilige babylukten og lykkefølelsen en kan kjenne da babyer er født med alle sine sanser utviklet og med sterke instinkter for nærhet og kos. For å bygge opp følelsen av trygghet vil den lille instinktivt søke til mor. Babyen vil bygge opp trygghet ved å kjenne og bli ivaretatt, få svar og respons når han/hun ønsker det, bli bært, bysset, holdt og snakket med.

Visste du at fysisk nærhet er helt nødvendig for overlevelsen? At det er et av grunnbehovene på lik linje med mat og vann? 

Fysisk nærhet utløser viktige hormoner som senker stressnivået, og får babyen til å trives og vokse bedre. I utviklingsland brukes kengurumetoden som erstatning for kuvøse, og selv i våre dagers høyteknologiske medisinske verden blir hud-mot-hud kontakt prioritert ved behandling av premature og syke nyfødte.

Det anbefales at babyen sover i samme rom og i nærheten av mor om natten i minst 6. mnd etter fødselen. Forskning viser at dette minsker risikoen for krybbedød. I tillegg er det jo praktisk når du skal mate/ amme/trøste og roe babyen.

Noen foretrekker å samsove det vil si og ha babyen liggende ved siden av seg om natten. Det kan være mange fordeler med dette men det er noe du må passe på for at det skal bli trygt for babyen.

Det nyfødte barnet har umoden temperaturregulering, og nervesystemet er heller ikke helt ferdigutviklet. Det kan derfor være risiko for overoppheting ved å ha babyen tett inntil seg sovende under samme dyne.

Når babyen blir for varm kan hun eller han puste mer overfladisk, og det kan være fare for at noen av de små «glemmer å puste». Dette er en noe forenklet forklaring på krybbedødfenomenet, som vi ennå ikke har noe medisinsk forklaring på. Årsaken vet vi altså ikke men forskning har avdekket noen risikofaktorer som kan utløse krybbedød. 

 

Landsforeningen uventet barnedød (LUB)  «arbeider også for å redusere barnedødeligheten i Norge, gjennom forebyggende tiltak og støtte til forskning»  

Jeg gjengir anbefalte tiltak fra LUB for forebygging av krybbedød her: 

 👶Legg barnet til å sove på ryggen fra fødselen av

👶La barnet sove i egen seng på foreldrenes soverom 

👶Røyking bør unngås i svangerskapet og i barnets miljø

👶Sørg for gode pusteforhold i senga

👶Unngå for varmt sovemiljø

👶Unngå tepper foran vogna

👶Regelmessig bruk av smokk

👶La barnet sove på en fast og ren madrass

👶Amme barnet om mulig 

👶Sørg for forsvarlig samsoving

Samsoving kan være trygt for barnet dersom man følger gjeldende råd:

  • At mor/far er ikke røyker eller snuser
  • At barnet ikke er født for tidlig
  • At mor/far ikke er påvirket av alkohol, andre rusmidler eller sløvende medikamenter.
  • At foreldresengen er bred og har en fast madrass
  • Barnet må ha egen liten og lett barnedyne (unngå pute mm)
  • Sørg for at barnet ikke kan trille ut eller falle ned i en sprekk
  • Spedbarnet må ikke sove i mageleie på mors (eller fars) bryst mens hun/han sover. Den økte risikoen for krybbedød som oppstår når spedbarn sover på magen, gjelder også i denne situasjonen.


    Her er brosjyren fra LUB.

Å samsove med barnet kan gjøres tryggere med gode tiltak.  Bedsidecrib kan være et trygt og godt alternativ til samsoving. Babyen har da sin egen soveplass like ved siden av deg. Bruk gjerne svøpeteppe, sovepose eller teppe til barnet for å unngå at han/hun blir for varm eller får dyna over ansiktet. Madrassovertrekk med ventilerende egenskaper kan forebygge at barnet blir klamt ved å avlede fuktighet.

Kos deg med nærhet til din baby  💞