Trenger babyen din smokk?

Du har blitt mamma vil gjøre alt for at den lille skal trives. Når du har blitt forelder vil du lete etter råd for å skape trivsel og trygghet for barnet. Babyer gråter ofte, særlig i starten. De har behov for mye trygghet, nærhet og omsorg. Nybakte foreldre bruke mye tid på å roe og trøste, finne råd.
Babyen din er unik på alle måter. Hvor mye babyen din gråter er også avhengig av dens medfødte temperament. Temperament er det medfødte særpreget eller grunntonen babyen din har i sin gryende personlighet. Som ny mamma blir det  spennende for deg å følge med på hvilken unik personlighet som vokser fram i din baby. 
Litt avhengig av temperament vil noen babyer trenge mye trøst og hjelp til å roe seg. Smokk kan være et godt hjelpemiddel for barn med stort sutte og trygghetsbehov.
På engelsk kalles smokken pacifier, et ganske treffende ord synes jeg. 
Hvorfor sutter babyen? 

Allerede i mors mage sutter fosteret på fingrene , suger og svelger fostervann som er viktig for utvikling av mage-tarmsystem, nyrer og lunger.  Sugerefleksen er derfor på plass lenge før fødselen.  I mors mage får den lille næring kontinuerlig gjennom morkaken. Sultfølelsen er derfor ganske ukjent i fosterlivet men med fødselen må babyen klare å gi utrykk for sine behov med de mulighetene den har for kommunikasjon. Den lille vil ta i bruk sine sanser og reflekser for å klare og få i seg næring.
Babyen ble født med alle sanser på plass slik som hørsel , syn og luktesans og medfødte reflekser hvor sugerefleks er en av dem.Det er viktig for det nyfødte barnets overlevelse å få i seg næring og barnet er derfor født med denne livsviktige refleksen. Berører du barnets munn , kinn eller nese vil det automatisk søke med munnen, gape og sutte og kan også finne egne fingre å sutte på. Dette er ikke viljestyrt og kalles derfor refleks.
Hvorfor vente med smokk? 
Det finnes lite melk i brystet i de første dagene etter fødselen og babyen stimulerer brystene til økt melkeproduksjon ved hyppig suging. Det er ingen rutiner på amming/ mating i denne perioden og for å få opp melkeproduksjonen er det anbefalt at babyen blir lagt til brystet så ofte det ønsker. Babyen kan be om mat så ofte som 8-12 ganger om dagen. Hyppig amming i starten er derfor viktig for god melkeproduksjon. 
Vent derfor med smokk til melkeproduksjonen er godt i gang og amming føles uproblematisk. 
Når er det anbefalt å starte med smokk? 
Flertallet av alle småbarn i vestlige land bruker smokk. Men er det god nok grunn til at din baby skal begynne med det ?  
Er babyen din født til termin og ellers frisk er det lurt og vente med smokk til ammingen er etablert. Det vil si at babyen har lært seg å ta brystet, suger med god  sugeteknikk og klarer å få i seg nok mengde med morsmelk for sitt behov.
Er ammingen uproblematisk og babyen går fint opp i vekt, har flere tisse- og bæsjebleier så har du fått bekreftelse på etablert amming.  
Særlig når du er mamma for første gang er det lurt å ha denne sjekklista i hodet før du tilbyr smokk til den lille.
oppsummert: 
👼babyen våkner selv til mat
👼tar godt tak på brystet og suger ivrig
👼virker mett og fornøyd etter mat
👼har flere tiss- og bæsjebleier om dagen
👼du har fått bekreftet at  babyen går opp i vekt med vektkontroll. 

Hva er fordelene med smokk? 

Nyfødte er helt unike og noen har stort sugebehov utover matinntaket. Suging virker beroligende, den har også smertestillende effekt. Smokken kan være da et godt hjelpemiddel for å avlaste brystene eller deg slik at noen andre kan trøste og roe babyen til du gjør deg klar til amming.  
Smokk anbefales for tidlig fødte barn for å  trene og bli sterkere på å suge. Syke nyfødte kan få smertestillende effekt av sugingen. Forskning viser i tillegg at bruk av smokk kan redusere risikoen for krybbedød. 

Er det noen ulemper med smokk bruk? 

Du kan få for lite melk hvis brystene dine ikke blir stimulert nok i starten. Det er derfor lurt å vente med smokk til ammingen oppleves uproblematisk og du er sikker på at babyens gråt og uro ikke skyldes sult. 

Ulemper med smokk:
🤱Babyen gråter når smokken faller ut og du må stadig lete etter den. 
🤱Barnet kan få feil tannstilling hvis den brukes etter to årsalderen, dette kan rette seg hvis barnet slutter til de varige tennene kommer. 
🤱Bruk av smokk kan hemme språkutvikling hvis du ikke begrenser bruken etter ett årsalderen.  
🤱Smokken må holdes ren, kokes og steriliseres før 6 mnd. alder, vaskes med såpevann senere.
Manglende hygiene kan føre til hyppigere ørebetennelser og halsinfeksjoner hos barnet.
🤱Smokk kan bli en vane som kan bli vanskelig å få slutt på
Trenger babyen å venne seg til smokk? 
Mange av de små finner kos og selvtrøst i smokk og suging men ikke alle vil godta smokk med en gang. 
Du kan hjelpe barnet noe på vei hvis du likevel har lyst til å venne hun/han til smokk. Prøv å dyppe smokken i morsmelk ved tilvenning og hjelpe til med å holde den på plass men uten å tvinge.

For å lettere holde smokken på plass kan du ta en liten koseklut som du trer gjennom smokkens ring. 
Det finnes smokker i forskjellige fasonger og utforming og den lille kan ha sine egne preferanser med hensyn til hva hun/han foretrekker. Her må du bare prøve deg litt fram.
Se også tips og råd på produktsiden. 
Lykke til med ditt valg💞