Stell av babyen- er også kos og lek

Har du badet og stelt en baby før?
Er du gravid og skal forberede deg eller er mamma for første gang, kom akkurat hjem fra barsel med den lille , kan være lurt å lese litt om hva babyen har behov for av utstyr og hvordan du steller babyen så dere begge trives og har glede av stell og bading. 
På barselavdeling blir du vist stell og bleieskift men det tar tid før det sitter i fingrene og det blir rutine. Øvelse vil gjøre mester og snart er du rutinert mamma. 
Håper jeg kan bidra med noen nyttige tips og råd som vil gjøre stell og bading til en kosestund for dere💞

Slik lager du en god stelleplass:
Du kan bruke et frittstående stellebord eller ganske enkelt en stellematte på en kommode eller toppen av en vaskemaskin. Romtemperatur på rundt 22-24 grader passer fint når babyen skal stelles eller bades. Det er praktisk å ha stellesaker like i nærheten , legg derfor alt du behøver på plass før du henter babyen. 
Hva trenger du til bleieskift?
👶Klær til skift, bleie, babyolje, bomull/ vattdotter, våtservietter eller fuktet vaskeklut, barnesalve, evt sinksalve ved sårhet og bleieutslett. 
Er det noe du allikevel har glemt og må hente ? 
Forlat aldri babyen på stellebordet alene, må du gå for å hente noe legg babyen på gulvet for å unngå at babyen faller. Det kan føre til store skader.
👶Babyen elsker å høre stemmen din, prat med barnet ditt under avkledning og stell, fortell hva du er i ferd med å gjøre og fortell barnet hvordan du tror det har det. Stemmen din  virker beroligende og føles trygt for babyen. Alt vi skal gjøre i kontakt med babyen skal helst være lystbetont og benytt derfor hver anledning til lek og moro på barnets premisser. Dette vil gi ekstra næring til barnets utvikling.  Babyen din vil lære om verdenen hele tiden under samværet med deg og vil lære lettere og mer hvis hun/han trives og har det moro.

👶Koseprat og søk blikk kontakt , babyen er svært interessert i ansiktet ditt. Dette er både koselig og fremmer barnets evne til å kommunisere.

👶Blir babyen urolig når det kles av? Legg et tynt teppe eller klut over brystet, det vil ofte roe godt. 
👶Det kreves ikke så mye vask hvis det kun er tissebleie  som skal skiftes. Barnets urin skal være sterilt. Er det bæsj så må du bruke en fuktig klut  evt mild såpevann eller våtserviett. En gylden regel er å vaske forfra og bakover for å unngå at det kommer bakterier i urinveiene særlig hos jenter.
👶Guttebabyens forhud er svært stram i spedbarnsalderen og skal ikke trekkes tilbake.  
👶Sår stump ? 
Unngå å bruke vann hvis stumpen er sår og bruk heller babyolje på bomullsdott da vann kan svi og det gjør vondt når du gnir.  

👶Babyolje på vattdott kan fint erstatte våtserviett eller klut, det renser godt og er veldig skånsom mot huden. Med denne kan du også fint fjerne både gammel salve , avføring og annen rusk.
👶Har babyen  ømfintlig hud eller skal legges for natten bruk en god barnesalve og smør på et tynt lag før du fester ny bleie på. Barnesalve virker vannavstøtende og forebygger sårhet. 
👶Bleieutslett og sårhet behandles best med sinksalve. Gammel salve fjernes best med babyolje på bomullsdott. 
Vask hendene så er babyen klar for litt påfyll i magen før han/hun skal legges igjen for å sove. 

Bading 

Hvor ofte må babyen bades ? 

Bading mer en et par ganger i uken er ikke nødvendig hvis vi tenker på hygienen , vaskeklut kan fint brukes ellers. Når det er sagt så er det mange små som stortrives i vannet. Har dere mye moro med bading kan det fint være en daglig rutine. Vær oppmerksom på at både vann og såpe kan tørke ut barnets hud. Finn ut hva som passer dere og deres barn. 

Hva trenger du til bading ?
En badebalje, finnes også med badestøtte til nyfødt,  egner seg fint fra starten og opp til 2 års alder avhengig av størrelsen. Du kan velge mellom flere ulike typer avhegig av hvor stor plass du har i baderommet og hvor lenge det skal brukes. 
Badevannet skal ha kroppstemperatur på rundt 37 grader for at bading for den lille skal bli en koselig opplevelse. Bruk gjerne en egnet temperaturmåler i badekaret stol ikke på dusjens blandebatteri alene. Sjekk uansett temperaturen med albuen din som en rutine. 
Babyens hud er veldig ømfintlig, både vann og såpe kan tørke ut huden. Det er ofte ikke nødvendig med annet enn litt babyolje i badevannet og ørelite shampo i håret hvis babyen har mye hår. 
Babylotion kan brukes der hvor huden føles tørr men jo mer du smører jo mindre er hudens egen naturlige oljeproduksjon, det er derfor lurt å begrense bruken noe. Nyfødte kan ha litt tørr og flassende hud rett etter fødsel. Dette vil gå over av seg selv uten noen form for smøring, litt olje i badevannet er nok. 

👶Før du legger babyen i badevannet rens bak ørene og alle hudfolder for rusk med bomullsdott fuktet med olje. Begynn alltid på toppen, hodet og nedover. Bruk bare vann ved øynene og tørk fra øyekroken og innover med en myk fuktig klut. 

👶Vattpinner skal ikke brukes i barnets ører og nese. Det kan føre til skade. Ytre øregang kan evt renses med vattpinne men aldri inn i øret. 

👶Navlestumpen kan løftes noe opp og vaskes rundt med lunkent vann, bruk Pyrisept hvis det blør eller vesker. Det kan samle seg bakterier i sårvesken og det kan lukte. Hold den derfor ren så lenge den er fuktig. Rens og tørk bort blod og sårveske også i dagene etter stumpen har falt av. Navlen skal tørke inn og bli til skorpe etter få dager. Fortsetter den å veske etter to uker vis den frem på helsestasjonen. 
 
👶Viste du at huden er vårt største organ? Huden puster, skiller ut både avfallsstoffer samt svette for å regulere temperaturen. Den produserer oljer for å beskytte seg , har et lag med beskyttende hudbakterier og har også evnen til å trekker til seg veske.
Babyens hud er tynn og sart. Det er derfor viktig å ta godt vare på den og bruke trygge pleieprodukter. Produkter som brukes på babyens hud eller er i kontakt med babyens hud ( husk egen bruk av parfyme og hudpleie) skal være fri for parfyme og unødvendig kjemikalier.

Når du velger pleieprodukter til babyen, og til deg selv, se etter naturlige ingredienser, produkter som er fri for parfymer og parabener. 
Kos deg med din lille badeengel 👼💞