Fødsel og ammestart

Visste du at spedbarn har medfødt søkerefleks, og er i stand til å finne veien til brystet hvis det legges til rette for det 

Etter en normal fødsel skal du få babyen lagt opp til deg hud mot hud og de venter med undersøkelser til du og babyen har falt litt til ro og navlestrengen er klippet.  Smertene opphører ganske umiddelbart hos mor hvis fødselen forløp seg uten komplikasjoner. Det er endelig tid for å hilse på og bli litt kjent med den lille. Babyen din du har lengtet etter å se og ta på ligger nå på magen din, dette er et stort øyeblikk du mest sannsynlig kommer til å huske for alltid. 

Det er den første timen etter fødselen babyen din er mest våken. Ved hjelp av sine medfødte reflekser og instinkter kan babyen allerede nå søke etter brystet og hvis det legges til rette for det kan også kravle og lete seg fram til mammas bryst på egen hånd.
Å amme barnet sitt for første gang er en helt spesiell opplevelse særlig hvis du er mamma for første gang.
Tenk, brystene dine er allerede klare for melkeproduksjon. Det er ikke så store mengder melk enda men her er det kvaliteten som teller, de første dråpene er fulle av nærings-og immunstoffter. Brystene produserer disse verdifulle, litt tyktflytende gule dråpene vi kaller colostrum bare de første dagene. 

Når barnet ammes og brystene stimuleres vil mor produsere hormoner som sørger for at livmoren trekker seg sammen, morkaken løsner og blødningen reduseres. Dette kan oppleves som etterrier. Amming er derfor godt for kvinnekroppen, og morsmelka er den beste næringen for babyen. 

 

fødsel amming ammestart

 

De første dråpene som produseres i brystet etter fødselen kalles for råmelk eller colostrum. Det produseres små mengder råmelk men de gyldne litt tyktflytende dråpene er gull både for babyens fordøyelsessystem og immunforsvar. La babyen din få disse dyrebare dråpene men pass på så du ikke ammer for lenge. Helt i starten kan noen få minutter være nok slik at du unngår sårhet på brystknoppene.

Melkeproduksjonen kommer ordentlig i gang først 2-4 dager etter fødsel. Brystene hovner opp og kan kjennes ømme uten at det er mye melk der. Et friskt nyfødt barn klarer seg vanligvis godt med kun små mengder råmelk i starten. Det er derfor ikke så farlig med mengde i begynnelsen. Det handler mer om å utforske, bli litt kjent med hverandre, prøve seg litt fram og øve. 

Visste du at magevolumet til en nyfødt baby er på ca 5 ml?
Det skal ikke store mengder melk til i starten for å få babyen mett. 

Babyen er født med noen medfødte reflekser , slik som søke-suge- og griperefleks. Dette hjelper babyen til å kunne ta til seg næring men sugeteknikken må hun/ han lære seg og trenger å øve på. For deg som er ny mamma og ikke har noe ammeerfaring kan ammestart by på litt utfordringer og det kan være godt å få kyndig veiledning og hjelp på føde- og barselavdeling og etter hjemkomst på helsestasjonen. Med tålmodighet, øving og litt hjelp på veien vil de aller fleste mammaer overvinne de utfordringene som kan oppstå i starten og amming kan bli en hyggelig kosestund for dere begge. 

Lykke til med ammestart💞