Flaskemating- helsesykepleiers beste tips

Det finnes mye informasjon om ammeteknikk og ammekurs og godt er det men hva gjør du hvis babyen din må vennes til flaske?


Brystmelk er den beste næringen for barnet men det kan være ulike årsaker til at babyen må likevel vennes til flaske. Grunnen kan ofte være startvansker med amming, babyen kan ha behov for morsmelkstillegg for optimal tilvekst, ved delamming, avlasting av brystet ved såre brystknopper eller avlastning av mamma slik at pappa eller noen andre kan overta.Noen ganger er amming ikke mulig eller ønskelig da er flaskemating  å foretrekke. Det aller viktigste er at babyen din trives og går opp i vekt.
Dere går heller ikke glipp av kos og nærhet og kan ha en nydelig kosestund også når babyen får flaske. Planlegg spisestunden godt så det blir til glede for dere begge.  
Her kommer det noen gode råd som vil forhåpentligvis hjelpe deg litt på vei 💞


🍼Begynn tilvenning til flaske i god tid før du må overlate matingen til noen andre.

🍼Ikke alle barn godtar flasken med en gang, vær tålmodig. Prøv når barnet ikke er altfor sultent. Dypp evt flaskesmokken i melk. Prøv flere ganger gjerne når babyen er avslappet og i godt humør. 

🍼Ønsker du å kombinere amming og flaskemating med pumpet morsmelk bruk Calma flaskesmokk som bevarer barnets naturlige sugeteknikk ,likt som på brystet. Konvensjonell flaskesmokk skal være tilpasset barnets alder med tanke på hastighet på melkestrøm. 

🍼Melken må ha kroppstemperatur på 37 grader. Morsmelk tåler ikke høy temperatur og trenger en varsom oppvarming for å bevare alle næringsstoffer . En flaskevarmer kan være til god hjelp her. Ha det som en vane og test alltid temperaturen på håndleddet ditt, det skal kjennes lunkent. 

🍼Sett deg med babyen på et uforstyrret rolig sted, fint hvis lyset faller på ditt ansikt så babyen din kan se deg bedre men hun/han spiser. 

🍼Ha babyen på fanget i halvsittende stilling. Koseprat med babyen din og  prøv å få øyekontakt. Nærhet og kos er viktig under matestunden. Prøv så å utløse sugerefleksen ved å føre smokken til barnets overleppe , ikke dytt smokken langt inn i munnen.  Stimuler heller til suging uten å tvinge.


🍼Hold flasken tilnærmet vannrett slikt at halve smokken fylles med melk. Barnet bestemmer tempo på spising og det skal helst foregå litt langsomt. Ta gode pauser, rapepauser når barnet stopper å suge, vender hodet bort, skyver flasken vekk, strekker kroppen eller spriker med fingrene. 


🍼Ha alltid litt mer melk i flasken enn du tror babyen vil spise. Matlysten kan variere og vil også øke etterhvert som babyen vokser. 

🍼Koseprat med barnet og ta gode pauser , rapepauser underveis. Det er barnet som bestemmer tempoet på spising. 

🍼Skyll flasken med kaldt vann for melkerester rett etter bruk, vask og rengjør enten i såpevann eller i oppvaskmaskinen. Steriliser i kjele i kokende vann eller i Medela Quick Clean poser for mikrobølgeovn.