Babyen min har tett nese- hva kan jeg gjøre?

Når er babyen tett i nesen? 

Foreldre er jo opptatt av babyens pust og følger nøye med. Små nyfødte babyer kan ha hørbare neselyder når de puster. Puste og neselyder kan derfor skape bekymring hos nybakte foreldre. Er babyen vår syk? Må vi gå til legen? Og finnes det noen triks som kan hjelpe ? 

De minste barna i spedbarnsalderen er fysiologisk nesepustere, det vil si at det er vanskelig for dem å trekke pusten gjennom munnen hvis nesen er blokkert. Neselyder eller hørbar pust behøver ikke tyde på at noe er galt.  Kan babyen din spise uten å slippe brystet eller flasken så er han/hun i stand til å puste gjennom nesen. Trives babyen din og virker ellers ubesværet i pusten behøver du ikke å søke legehjelp. 

Små barn blir oftere forkjølet, dette er helt naturlig siden deres immunforsvar er ennå ikke så godt utviklet. Er babyen neseforkjølet og har mye slimproduksjon trenger hun/han hjelp til å rense nesen siden den lille ikke kan snyte seg selv. For å hjelpe babyen med å bli kvitt slim kan du først dryppe nesen med saltvann evt litt morsmelk. Saltvann kan du enten kjøper på apotek eller lager du hjemme selv (oppskrift følger under) 

👶Saltvann svir ikke i nesen og hjelper til å  løse opp tykt slim og tørre skorper slik at det blir lettere å rense nesen. 

👶Nesedråper fra apotek kan brukes hvis saltvann alene ikke åpner opp godt nok til at babyen får spist og sovet ubesværet. Pass på og ikke bruk den lenger en 7 dager, ved langtidsbruk kan den forårsake kronisk tett nese. 

👶Et NESESUG er et hendig og fint hjelpemiddel for å få opp slim. Det finnes forskjellig typer. Velg gjerne en som er skånsom mot slimhinnen.

👶Sørg for at temperaturen på soverommet er litt kjølig, ikke over 17-18 grader, da varm luft tørker ut slimhinnen og fører til nesetetthet. Luft godt ut på soverommet før babyen skal legges for natten men beskytt den lille mot trekk. 

👶Det er smart å heve hodeenden på sengen. Når babyen legges ned blir åpningen i nesen mindre og det blir derfor vanskeligere å puste. Et godt tips derfor å legge noe under beina til sengen ved hodeenden. To tykke bøker kan gjøre nytten eller en SENGEFORHØYER fra BabyDan kan være en praktisk og smart hjelpemiddel. 

👶Søk legehjelp hvis babyen er under 3 måneder og har feber eller virker søvnig og slapp. Følg godt med på våte bleier, den gir indikasjon på om babyen får i seg nok veske, tunge tissebleier er et godt tegn. Mulig babyen din trenger å spise litt oftere for å få i seg nok veske under sykdom.  

Oppskrift på saltvann:

Saltvann kan du bruke til å dryppe i nesen eller til å rense øynene for sekret. Saltvann svir ikke da den er tilnærmet fysiologisk. 

Kok opp en liter vann med 1 ss kokesalt som avkjøles til romtemperatur før bruk.  

 AnnaMari💕